Naheffingsaanslag btw voor zonnepanelen

Naheffingsaanslag omzetbelasting

Het Algemeen Dagblad berichtte vrijdag 30 mei dat 3000 eigenaren van zonnepanelen een naheffingsaanslag hebben gekregen. De naheffingsaanslag omzetbelasting bedraagt in totaal € 5161. De particulieren die een naheffingsaanslag hebben gekregen, zijn vergeten hun kwartaalaangifte omzetbelasting in te dienen. Wat kun je hiertegen doen?

Het Europese Hof van Justitie heeft op 20 juni 2013 het arrest ‘Fuchs‘ gewezen. Door dit arrest worden zonnepaneel-eigenaren aangemerkt als ondernemers voor de omzetbelasting indien ze energie leveren aan hun energieleverancier. Op de aankoop van zonnepanelen drukt 21% BTW. Als gevolg van dit arrest kunnen ook particulieren in Nederland, die zonnepanelen hebben gekocht na 20 juni 2013, de 21% BTW terug krijgen van de Belastingdienst. Dit voordeel kan vaak al gauw oplopen tot € 1000. Om de BTW terug te krijgen moet ieder particulier zich wel aanmelden als ondernemer bij de fiscus.

Tot op heden hebben 36.000 kopers van zonnepanelen zich aangemeld als ondernemer bij de Belastingdienst. Ongeveer 3000 van hen hebben een naheffingsaanslag omzetbelasting ontvangen. De naheffing BTW bedraagt in totaal € 5161: € 5000 aan geschatte omzetbelasting, € 100 boete wegens het niet betalen van de geschatte omzetbelasting en € 61 boete wegens het niet doen van aangifte. Volgens de Belastingdienst hebben 14.000 van de 36.000 zonnepaneelexploitanten ontheffing van administratieve verplichtingen aangevraagd. De rest moet dus na elk kwartaal een een kwartaalaangifte omzetbelasting verrichten. Het zijn van ondernemer brengt in principe de verplichting met zich mee na elk tijdvak (in de regel een kwartaal) een aangifte omzetbelasting in te dienen.

Naheffingsaanslag btw ontvangen, en nu?

Heb je wel ontheffing van administratieve verplichtingen aangevraagd? Let goed op vanaf welke datum de ontheffing ingaat. Stel, je hebt in 2014 zonnepanelen gekocht en de ontheffing gaat in per 1 januari 2015. Dan dien je in 2014 wel je kwartaalaangiftes btw te verrichten. De Belastingdienst heeft een artikel gepubliceerd over de naheffingsaanslagen btw. Indien je géén ontheffing van administratieve verplichtingen hebt, moet je alsnog de btw-aangifte over het eerste kwartaal van 2014 indienen. De schatting aan verschuldigde omzetbelasting wordt dan gecorrigeerd door de Belastingdienst. In principe is door de kleine ondernemersregeling helemaal geen btw verschuldigd, dus dien je een nihil-aangifte in. Vervolgens dien je tegen de naheffingsaanslag bezwaar aan te tekenen (schriftelijk of via de ondernemersgedeelte op de site van de Belastingdienst). Daarnaast vraag je uitstel van betaling aan (schriftelijk of telefonisch). De boete dien je altijd op tijd te betalen, zolang de naheffingsaanslag niet gecorrigeerd is voor uiterste datum van betaling. Nadat de naheffingsaanslag is gecorrigeerd zal de boete van € 61 wegens het niet tijdig doen van aangifte verschuldigd blijven. Tenzij je wel een ontheffing van administratieve verplichtingen per 1 januari 2014 had verkregen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>