Box 3 fraude door Turken en Marokkanen? Onzin!

Vakantiehuizen TurkijeNu.nl publiceerde afgelopen dinsdag een nieuwsartikel met de headline ‘Weekers wil fraude Marokko en Turkije’ aanpakken. Het nieuwsbericht is gepubliceerd naar aanleiding van Kamervragen door SP-Kamerlid Farshad Bashir.

In het nieuwsbericht staat dat mensen met een huis in het buitenland dit in box 3 moeten opgeven bij hun belastingaangifte. Klopt dit?
Ja.
Is het erg als Turkse Nederlanders of Marokkaanse Nederlanders hun vakantiewoning in box 3 moeten opgeven?
Nee, en ik ga dit uitleggen.

In de aangifte inkomstenbelasting dien je je bezittingen op te geven (box 3). Over je bezittingen minus schulden wordt een vermogenrendementsheffing geheven van 1,2%. Onroerende zaken (o.a. woningen) vallen onder je bezittingen volgens de wet (art. 5.3-2-a Wet Inkomstenbelasting 2001). Toch zal Nederland geen belasting van 1,2% heffen over de waarde van je vakantiewoning in Turkije of Marokko!

Het belastingverdrag Nederland – Turkije geldt sinds 30 september 1988. In artikel 6 Inkomsten uit onroerende zaken van het Verdrag staat:

1.Inkomsten verkregen door een inwoner van een van de Staten uit onroerende goederen (waaronder begrepen voordelen uit landbouw- of bosbedrijven) die in de andere Staat zijn gelegen mogen in die andere Staat worden belast.

Concreet betekent dit dat Turkije belasting mag heffen over de vakantiewoningen die in Turkije zijn gelegen en niet Nederland. Nederland zal dus geen 1,2% heffen over de vakantiewoningen van Nederlanders in Turkije. Voor Marokko geldt precies dezelfde situatie. Het belastingverdrag Nederland – Marokko geldt sinds 10 juni 1987. In art. 6 Inkomsten uit onroerende goederen staat het nog duidelijker:

1. Inkomsten uit onroerende goederen mogen worden belast in de Staat waar deze goederen zijn gelegen.

Ik snap dus niet waarom het woord ‘fraude’ in de mond wordt genomen. Uiteraard moet iedereen zijn vakantiewoningen in box 3 opgeven. Echter, de Nederlandse Staat loopt geen eurocent mis doordat Turken en Marokkanen hun vakantiewoningen niet opgeven in box 3.

7 gedachten over “Box 3 fraude door Turken en Marokkanen? Onzin!

 1. Pingback: Box 3 fraude – het hoe en waarom | Belastingstudent.com

 2. Mark Huberts

  In principe heb je gelijk echter hoe is een en ander gefinancierd? De doorsnee Turk of Marokkaan verdient niet zo heel veel. Een kaaskop met een vergelijkbare baan (inkomen) kan ook geen huis in het buitenland kopen.

  Reageren
  1. Orhan Tuzla Bericht auteur

   Beste Mark,

   Huizen in Turkije en Marokko zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland.
   In Turkije zijn de huurprijzen vrij hoog. Een lening afsluiten om een huis te kopen en vervolgens te verhuren kan vrij lucratief zijn.
   Let op, dit is geen beleggingsadvies.

   Met vriendelijke groet,

   Orhan

   Reageren
 3. Niels Wolters

  In principe heeft u inderdaad gelijk, ware het niet dat de waarde van deze woningen wel bijdraagt aan het toetsingsinkomen in Box III, hetgeen bepalend kan zijn voor de hoogte van toeslagen.
  Stel iemand heeft 10.000 EUR op de bank staan dan valt dit binnen de belastingvrije grens van 21.000EUR in BoxIII, maar heeft deze persoon ook een woning in het buitenland in Box III van 50.000, dan wordt zijn spaargeld ineens wel belast met 1,2% en daarmee veranderd het belastbaar inkomen.
  Dus er is inderdaad geen effect op de inkomstenbelasting, maar wel op het belastbaar inkomen en de toeslagen.

  Reageren
 4. Sevgi

  Volgens mij klopt dit niet. In het verdrag staat “Inkomsten uit onroerende zaken”, hierbij moet worden gedacht aan verhuur etc. Vermogensbelasting waar de 1.2% belasting op van toepassing is valt volgens mij niet onder dit verdrag. Voor de belasting zijn inkomen en vermogen 2 verschilldende dingen. Kortom hoe ik het lees dienen de mensen met een tweede huis in Turkije of Marokko in Nederland wel 1,2% belasting te betalen.

  Graag verneem ik uw reactie

  Reageren
 5. Sevgi

  Heb hieromtrent contact gehad met mijn belastingadviseur. Zolang je in Turkije geen vermogens belasting betaalt dien je in Nederland over je tweede huis in Turkije gewoon 1.2% te belasting te betalen.
  Kortom dit stuk is een klink klare onzin!!!!

  Aub verwijderen!!

  Reageren
  1. Ozturk

   Sevgi schrijft:
   ‘Zolang je in Turkije geen vermogens belasting betaalt dien je in Nederland over je tweede huis in Turkije gewoon 1.2% te belasting te betalen.’

   Het gaat er echter niet om of iemand in Turkije 1,2% vermogensrendement heffing betaalt of niet. Het gaat erom of in Turkije aangifte is gedaan van het bezit.
   Als men dat doet, dan hoeft men over hetzelfde bezit in Nederland geen aangifte meer te doen, en dus ook geen belasting te betalen.
   Nu wil het geval dat privé personen in Turkije over de eerste 3 eigen huizen geen vermogensrendement heffing hoeven te betalen. Maar daarmee is het bezit dus wél aangegeven en kan de Nederlandse Staat niet vorderen dat er in Nederland nóg eens aangifte over wordt gedaan, cq belasting over wordt betaald, want dat is immers in Turkije reeds gedaan, ook al kreeg men in Turkije een 0-heffing.

   Dat is trouwens de hele truc hoe multinationals legaal belasting ontwijken via internationale constructies.
   Er is niets illegaals aan.

   Nederland moet trouwens niet het onderste uit de kan willen, anders krijgt het nog het lid op de neus.
   Nederland ontvangt per saldo namelijk veel meer belastinggelden dan dat het misloopt door alle belastingverdragen dat het met de buitenlanden heeft.
   Mocht u zich afvragen waarom Nederland de verdragen dan niet eenvoudigweg opzegt om die paar schamele Turkse en Marokkaanse rotcenten binnen te schrapen, dan is dit dus het antwoord.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>